reede, 18. detsember 2009

Hanuka

1.p2ev

Hanuka on enamasti detsembrikuusse j22v valgusepyha, millel - vastupidiselt enamikele siinsetel pyhadel - pole piibelliku alust. Legendi j2rgi oli p2rast Syyria kuninga v2gede Jeruusalema vallutamist 2.sajandil (ja hiljem Makkabite poolt tagasivallutamist) vaja Jeruusalema tempel taas sissepyhitseda (Jumalale pyhendada), kuid pyhitsetud 6li templi igavese tule jaoks j2tkus ainult yheks p2evaks. Imekombel p6les see aga kaheksa p2eva, mis andis piisavalt aega uut 6li pressida, valimistada ja templi jaoks pyhitseda (s6na 'hanukka' tuleb verbist, mis t2hendabki 'pyhendama').
5.ndal p2eval k2isime kahe toakaaslasega nende kursakaaslase juures kodus kyynlasyytamisel.
Yks kyynal keskel - shamash - p6leb iga p2ev ja sellega syydatakse ylej22nud, seega kokku on 6 kyynalt, kuigi on 5. p2ev.

Neljap2eval k2isime yhe loengu raames India (Bnei Yisrael) synagoogis. Pildil olev neiu ytles ise ka, et tema tantsib elevanditantsu ja sel pole hanukaga midagi pistmist. Aga p6nev ja huvitav oli. Enamus koguduseliikmeid olid palju tumedanahalisemad ja n2gid ypris hindud v2lja.

Mees India synagoogist.


Kohustuslik sufganija - moosipall meie m6istes. Ma ei tea kyll kuidas need moosipallid hanukaga seostuvad, ilmselt umbes nii nagu meil vastlakukkel vastlap2evaga. Aga siin pakutakse neid v2hemalt kaheksal hanukap2eval + paar p2eva ette ja taha. Yhel hommikul tuli heebrea keele tunni ajal kooli sekret2r suure kastit2iega klassi, yhes teises loengus jagas 6ppej6ud shokolaadist rahameldaljone jne. Yhes6naga v2ga magus pyha.

7. p2ev

3 Comments:

Aveke ütles ...

Moosipallid - nagu ka kõikvõimalikud muud praetud toidud, aga eriti kartulikotletid, latkes - on hanukkaga seotud õli kaudu. Üsna figuurivaenulik tegevus see tähistamine, kunagi jäi silma statistika, et iga iisraellane söövat pühadeperioodil ära 30 moosipalli. Kuidas nad sellega hakkama saavad, ette ei kujuta, mul isiklikult läheb juba sellest küpsetamisaroomist süda pahaks, mis kõva kuu aega enne pühi ühtlase tiheda kihina kogu riiki katab.

Unknown ütles ...

Aaa, 6li! Iseenesest sobiksid friikartulid jms ka sel juhul ;p. Yhes6naga rohkem seotud kui vastlakuklid vastlaga siiski. Aga jah, paljudel tuttavatel on siin halvad m2lestused lapsepolvest, kui moosipallidega liialdatud sai, ja enam nad neid ei puutu.

marju ütles ...

http://www.youtube.com/watch?v=Mx0WauS9Sus

happy, dzhannujjaka day seven, morty!