teisipäev, 20. juuli 2010

Raha raiskamine

Valgamaal pulmas käidud ja tagasi Kreekas, kus ilusatel Bütsantsi kirikutel vilguvad neoonvärvides ristid (õnneks mitte krutsifiksid siiski)!

Kuna varem liikusin siin peamiselt rongidega ringi, sattusin eile esimest korda Ateena bussijaama. Ja räägiks sellest süsteemist veidi pikemalt. Juba Thessaloniki bussijaamas on umbes iga erineva sihtkoha jaoks eraldi piletikassa - nii oli neid seal siis umbes 20-25. Mõnes istub kaks inimest, mõnes mitte ühtegi, ilmselt sõltuvuses sellest, millal buss läheb, niisama pole seal mõttet istuda. OK, tundub aja ja raha raiskamine? Miks mitte teha kolm-neli ühist piletikassat kõikide sihtkohate jaoks? Aga Ateena bussijaamas on veel iga sihtkoha jaoks eraldi platvorm väikese toakese ja letiga, mis mulle tundus kassana (neid oli seal umbes 30 ringis) aga kui piletit tahtsin osta, saadeti mind veel teise majja, kus oli siis nagu Salonikiski veel 30 eraldi piletikassat!! Seega, mõttetu aja-, ruumi-, inimeste- ja teab-mille-veel raiskamine! Ja mõnel pool on bussiga veel kaasas konduktor-reisisaatja, kes kontrollib, et üliõpilaspileti number klapiks sellega, mis on bussipiletil, aitab kotte-kohvreid tõsta jne. Aga see amet tundub siin veidi prestiižsem olevat kui meil Tallinnas.

Sama raha raiskamine tundub toimuvat ka haridussüsteemis. Põhimõte on sama, mis meil Eestis - 9 klassi kohustuslikku ja viimane, 3 aastat keskkooli vabatahtlik. Aga miskipärast on kooliharidus nii nõrk, et iga (öeldi, et umbes 90%) õpilastest käib pärast kooli veel eratundides. Pigem tuleks vist öelda erakoolis (frondestirio), sest need on kohe sellised asutused, kus saab peale kõvade ainete nagu matemaatika, füüsika, keemia ja keelte (sh ka vanade keelte) õppida veel kõiki samu aineid, mida kooliski, ainult põhjalikumalt. Kolm ainet (ilmselt saab mingi bloki võtta) maksab kuus umbes 280 €!!! Tekitab ju küsimuse, et milleks riik siis õpetajaid välja koolitab kui tegeliku hariduse saab õpilane sellest erakoolist, õpetajad saavad seal rohkem palka ja ükski lapsevanem ei julge jätta oma last sinna panemata, kartes, et muidu ei saa lihtsalt kehvade tulemuste tõttu ülikooli sisse.

Igatahes tundub kogu see süsteem nagu Kaval-Antsu kübar, millele oli auk sisse tehtud ja kuhu Vanakurat muudkui raha sisse pani, ilma et see täis oleks saanud.

0 Comments: