teisipäev, 2. märts 2010

Puurim 2


Et kõik ausalt ära rääkida alustan eelmisest laupäevast - sabatist. Käisin siinsamas Haifa lähedal, Karmeli mäel, juudikristlaste koguduses. Inglise keeles nimetatakse neid messianic jews. Lihtsam on vist öelda, et tegemist on juutidega, kes usuvad, et Jeesus oli messias (ja mitte ainult, nad ka usuvad, et ta oli Jumala poeg). Seega nad tähistavad kõiki juudi pühasid ja ka kristlikke. Välimuselt oli tegu aga väga-väga-väga karismaatilise vabakogudusega, väga nelipühilik. Alguses lauldi kiituslaule ja siis oli Purimspiel ehk näidend, mille käigus mängiti läbi puurimi sisu.


Palvetati ja lauldi käed taeva poole.

Ester ja Ahasveros

Keegi kunagi ütles, et enamikel juudi pühade ajal meenutatakse üht ja sama asja: they tried to kill us, we survived, let's eat. Seega, puurimil mälestatakse lugu, kuidas Pärsia kuninga Ahasverose visiir Haman tahtis riigi juute tappa, kuid kuningale lähedal seisev (juut) Mordekhai oli oma kasutütre Esteri Ahasverosele naiseks sokutanud, kuna viimane lasi oma endise naise hukata tolle sõnakuulmatuse tõttu. Ja Ester tunnistas viimaks kuningale üles, et on juut ja Ahasveros lasi hoopis Hamani hukata (see kõik on kirjas Estri raamatus VT-s).

Mis selle püha huvitavaks teeb on Talmudi soovitus puurimil end nii purju juua, et inimene enam heal ja kurjal, Hamanil ega Mordekhail vahet ei teeks. Ja piltide selgituseks - puurimil on komme end kellekski teiseks riietada. Miks? ma hästi öelda ei oska, paljud kellelt küsinud olen ka ei oska. Võib-olla sellepärast, et Ester varjas oma päritolu Ahasverose eest. Ja on puurimile omane küpsis - Hamantaschen - Hamani tasku või Hamani kõrvad, lihtsalt selline magus kolmnurkne küpsis, mida loengutes jälle jagatakse.



Need kaks olid näidendis Ahasverose turvamehed.

0 Comments: