pühapäev, 7. märts 2010

Tsfat (Safed, Safat jms)

Käisin täna Tsfatis (nimekuju võib erineda - heebrea keeles on צפת), mis on väike linnake Haifast kirdes. Linn on üks neljast tähtsamast religioossest linnast Iisraelis (ülejäänud kolm - Tiberias, Hebron ja Jeruusalemm) ja seda siis juba mainitud müstika - kabala tõttu. Ma ei teagi täpselt kas kabala sünnikohaks peetakse siis Tsfati või Hispaaniat, kus enne 1492. aastat (mil peale Ameerika avastamise aeti ka kõik juudid Ibeeria poolsaarelt välja) suur juudi kogukond oli.



Sõdalased. Neid oli Tsfatis kohutavalt palju. Ei tea miks? Arvasime, et kes pühapäeva hommikul ikka sinna sõidab, et buss on tühi ja saab laiutada aga me olime bussis vist ainsad, kes sõidu eest maksid (univormides sõitjad saavad tasuta st riik maksab).

Linnas on kaks vaatamisväärsust - sünagoogide ja kunstnike ateljeede kvartal. Esimeses olid paljud sünagoogid kinni, saime ainult ühes aga see-eest kõige tähtsamas (Ha'Ari ashkenazi omas) käia. Aga ateljeede kvartal oli äge:

Kutsa, kes oma omaniku töö taustal vist poseeris. Lisan mõnel teisel päeval pilte juurde, praegu on ühendus veidi niru.

Hobuseraud, kaks hamsat ja menora sarnane puuke. Neil peaks vist hästi minema.

See mees siin on midagi hõbesepa taolist, ühe taolise ripatsi tegemine võtab tal aega seitse tundi. Ja alumine ripats oli pildistamist väärt selle pärast, et taolise ostis Madonna kui ta siis käis. Eheee, jah ta olevatki Tsfatis käinud ja tolle hõbesepa kodugaleriis või -ateljees ning see tundus täitsa usutav, sest meister ise oli üpris tagasihoidlik selle infoga, me soovitasime tal ikka Madonna pilt oma ateljee seinale panna, et reklaami teha aga ta lõi käega.

Madonna ja tema kabala-seltskond (ka Demi Moore ja Ashton Kutcher olevat seal käinud) saabuvat Tsfati alati öö hakul, et mitte tähelepanu äratada. Ma ei tea kes teda siis siin õpetab või temaga tegeleb aga kui küsisime, et kas tegu on siis Tsfati või Hollywoodi kabalaga, siis pigem ikkagi viimasega. Küsisime veel (no teisel oli Madonna kodus käinud! :p ) et kuidas ta välja nägi. Ja pidavat ikka 50nene välja nägema aga olevat üpris intelligentne tädi. Vot siis. Aitab nüüd sellest.


Küünaldest raamaturiiul

Väiksed poisid oimulokkide ja kipadega

Ja reede õhtul, sabati õhtul, käisin veel kord ühes peres kontvõõraks. Alguses läksime sünagoogi teenistusele ja siis pärast pere juurde koju õhtusöögile. Siin saab paari inimese kaudu seda korraldada. Perekond oli aškenaasi modern orthodox ehk Euroopast pärit (Walestist kui täpsem olla) ja suhteliselt religioosne, kõik oli kodus koššer, meestel koguaeg kipad peas, laupäeval tehnikat ei kasutatud aga keegi päris kisa ei tõstnud kui ühel perepojal söögilauas telefon helises ja ta selle siis kinni vajutas ja välja lülitas. Väga tore ja huvitav oli, eriti just jumalateenistus tolles sünagoogis aga kuna ma eelistan siin just ortodokside juures käia, sest liberaalsed või reformistlikud sünagoogid on üpris kirikusarnased, siis sabati ajal on piltide tegemine keelatud. Seega, sorry...

0 Comments: