laupäev, 29. mai 2010

Jeeriko - linn 250m allpool merepinda




Eelmise neljapäeva hommikul sõitsime Jeruusalemma ja sealt edasi Ida-Jeruusalemma, et Nabulusse-Jeerikosse jõuda. Nabulus jäi kahjuks plaanist välja peamiselt raha- ja ajapuuduse tõttu.


Kuna ma olen siiani segaduses kõige suhtes, mis puudutab Palestiina alade ühistransporti, siis juhtus nii, et peale pikka-pikka tingimist sõitsime Jeerikosse taksoga. Nimelt on vist viimased 10 aastat Läänekaldal liiklemine üpris keeruline, kui just isiklikku autot pole. Ühistransport on küll olemas aga lugematud Iisraeli kontrollpunktid teevad selle väga keeruliseks. Tuleb bussist välja astuda, kontrollpunkti oma kottidega kõndida, seal väga, väga tükk aega oodata kui lõpuks sina jutule saad, siis kõikvõimalikele piiripunkti töötajate küsimustele vastata ja hiljem see sama buss üles otsida, millega sõitu alustati. Minu LP (Lonely Planet) eriti abiks ei olnud, sest see anti välja 2005.aastal ning soovitab ka Gazat (mis on suletud põhimõtteliselt kõikidele) külastada, rääkimata siis teede- ja transpordi andmetest, mis on väga aegunud.


No igatahes, sõitsime Jeerikosse. Tee peal pilte ei teinud aga tee algas Jeruusalemma vanalinnast, mis on umbes 760m kõrgusel merepinnast ja lõppes Jeerikos, mis on maailma madalaim linn, 260m allpool merepinda. Ja vahepeale jäi tõeline kuumaastik. Jeeriko asub Surnumere põhjapoolses otsas, mereni jääb vist umbes 3km ja tegemist on suhteliselt kõrbega.

Kaamel prügihunnikus.

Jeeriko külje all asub üks mägi, kus Jeesus olevat 40 päeva Saatana kiusata olnud. Sealsed kloostriteenijad (ma ei tea täpselt, kas nad mungad olid) on tänapäeval peamiselt katoliiklastest turistide kiusata. Hah, ja meid ei lastud enne kloostri uksest välja, kui olime uksehoidjale paar münti andnud!

Hostel oli üle ootuste kräpp. Ikka väga. Toas ei seisnud midagi otse ja vannitoas puudusid mitmed luksused nagu duššiotsik ja aeg-ajalt ka vesi. Hind ei olnud ka just üle ootuste odav.


Hosteli tuba



Õhtul istusime tänava...kohvikus? ja suitsetasime nabani ulatuvat vesipiipu. Hind oli üle ootuste odav =)


See pilt on tehtud Jeruusalemmas, Jeerikos sellist rohelust ei ole.

0 Comments: